Blog

Domov / Blog / TENERIFE – OTOK VEČNE POMLADI (1. del)

TENERIFE – OTOK VEČNE POMLADI (1. del)

TENERIFE – OTOK VEČNE POMLADI (1. del)

Tenerife … otok, v katerega sem se ‘zaljubila’ že, ko sem ga obiskala prvič – leta 2007. In od takrat naprej so potovanja tja postala že kar nekako skoraj vsakoletna stalnica 😀 Vsakič znova odkrijemo kaj novega, tako da se priporočam za še kakšno stvar, ki je ne bom omenila in kdo ve zanjo … naj jo deli! 😀

Upam, da ti bo moj zapis pomagal pri raziskovanju tega čudovitega otoka.

Najprej pa nekaj splošnih podatkov …

Kanarski otoki so otočje, ki leži zahodno od obale zahodne Afrike in otok Tenerife je največji izmed sedmih Kanarskih otokov (ostali: Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, Fuerteventura).

VREME

Prva in po mojem mnenju najpomembnejša stvar, ki jo moraš vedeti je ta, da je kljub majhnosti otoka, vreme na severu precej drugačno kot na jugu.

Torej, ali odpotovati na sever ali jug? Obvezno JUG! (razen če so v ozadju seveda kakšni drugi razlogi, zaradi katerih bi odpotovali na sever).

Na severu otoka je namreč veliko več padavin in manj sončnih dni kot na jugu …

Na otoku sta tudi dva letališča (eden na severu in eden na jugu) – to je dobro upoštevati pri nakupu letalskih kart, da ne pride do kakšnih nevšečnosti.

MOJA NAJLJUBŠA DESTINACIJA

… je vsekakor Playa de las Americas – najbolj turistično območje, ki se nahaja na JZ otoka. Lepe plaže, prijetni lokali, ogromno majhnih trgovinc, kjer najdeš skoraj vse, kar ti srce poželi … Mivka na plažah je (z izjemo mislim, da ene plaže na severu otoka) temna, zato pazi pri izbiri kopalk – ne priporočam ti ravno kakšnih svetlih, saj obstaja možnost, da mivka zaide pod mrežico in se je tako nikoli ne znebiš (jaz sem si tako uničila dvoje kopalke -.-).

KDAJ ODPOTOVATI?

Na otoku je celoletno toplo podnebje, kar pomeni, da je čas za obisk otoka vedno primeren.

Povprečna temperatura pozimi je 20° – 22 °C, poleti pa 26° – 28 °C. Jaz sem otok do zdaj zmeraj obiskala v zimskem času (nekajkrat sem bila tam za novo leto, največkrat pa v mesecu februarju).

Z vremenom smo imeli do zdaj vedno srečo (razen enkrat, ko smo prišli ravno na nekajdnevno deževje). Kljub temu, da je v zimskem času stopinj čez dan ponavadi okrog 23, pa je dejanska vročina, ki jo tam občutiš popolnom drugačna od naših 23°C. Na soncu je nevzdržno in hlajenje v bazenu oz. morju (ki pa je kar precej hladno) je nujno potrebno 😀 Temperature v tem času zvečer kar precej padejo, zato priporočam, da si s seboj vzamete tudi kakšno jopico ali jakno.

MUST SEE PLACES

Za raziskovanje otoka je najboj primeren avto (iz juga do severa lahko prideš že v dobri uri). Ceste so urejene, označbe so kar precej dobre, zato je skrb glede tega odveč … 🙂

Obvezno si moraš ogledati:

  • MASCA

Majhna vasica, do katere pelje izredno ozka vijugasta cesta. Pravijo, da je to najlepše ‘mestece’ na otoku Tenerife. Od tam se lahko odpravite peš naprej do istoimenske plaže in še naprej do Los Gigantes (mogočni klifi, ki se vzpenjajao 500-800 m visoko).

  • VULKAN EL TEIDE

Nahaja se približno na sredini otoka in je z višino 3718 m najvišja gora v Španiji ter tretji najvišji ognjenik na svetu. Do določene višine (mislim, da do okrog 3500 m) se je možno vzpeti z gondolsko žičnico. Prav do vrha pa se je možno povzpeti s posebno dovolilnico.

  • LORO PARQUE

Najboljši živalski vrt, ki sem ga kadarkoli obiskala! 🙂

Nahaja se na severu otoka, v bližini mesta Puerto de la Cruz.

Krokodili, papige, ribe, tigri, pingvini, opice … Če imate radi živali, potem tega nikakor ne smete spustiti. V živo si lahko ogledate showe tjulnov, delfinov, ork …

P.s.: če ne želite biti mokri, odsvetujem sedenje v prvih vrstah 😀

  • SIAM PARK

Največji vodni zabaviščni park v Evropi!!! 😀

Vsi adrenalinski navdušenci pozor – verjetno največja atrakcija parka je tobogan (Tower of Power) z višino 28 m, pri katerem lahko dosežeš hitrost do 80 km/h, spust pa končaš z drvenjem mimo akvarija, v katerem plavajo morski psi … Noro! 🙂

    
  • Po želji in seveda, odvisno od časa, ki ga imaš na voljo, si lahko ogledaš tudi sosednji otok LA GOMERA – priporočam enodnevni izlet (mi smo šli v okviru agencije). La Gomera je manj turističen otok od Tenerifa; kot zanimivost pa bi izpostavila narodni park Grajonay.

Pogled iz otoka La Gomera – vrh v ozadju je vulkan El Teide.

La Gomera

  • Razne agencije na otoku ponujajo še kar precej različnih aktivnosti in možnosti za izlete … Ena izmed njih je plavanje z želvami. Nepozabna izkušnja!

-> http://www.divetravelsub.com

 

Z nočnim življenjem na otoku, hoteli, ki sem jih obiskala, foto utrinki … nadaljujemo jutri! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Prijavi se!

Prijavi se na naše novice in bodi
prva obveščena o vseh novostih
in aktualnih programih!