Od kje si se vzel in kako se te imam namen znebiti

RIŽEVI REZANCI S PIŠČANCEM IN ZELENJAVO
13 avgusta, 2017
TUNIN NAMAZ
8 septembra, 2017
Prikaži vse

Od kje si se vzel in kako se te imam namen znebiti

Jamičast, zmečkan videz, pomarančasta koža … O čem govorim? O celulitu seveda – ženskem sovražniku št. 1.

Zelo znan stavek, ki ga zaslediš na marsikateri reklami za takšno ali drugačno anticelulitno kremo. Ob pisanju objave pa se mi je porodilo vprašanje, zakaj celulit sploh velja za glavnega ženskega “sovražnika”? Zakaj se ga pravzaprav vsaka želi znebiti, če pa skoraj ne obstaja dekle, ki ga ne bi imelo? To je povsem naraven pojav, ni zdravstvena težava in zato mislim, da je zadnji čas, da ti neha povzročati preglavice!

Ja vem … dekleta, ki se smehljajo z naslovnic revij, jumbo plakatov brez kančka celulita, so eden izmed glavnih vzrokov, da je celulit postal tako velika “nadloga”.

Pa poglejmo, kako stvari stojijo pri meni. S celulitom nikoli nisem imela nekih težav, sta pa dva meseca neurejene prehrane in manj športne aktivnosti terjala svoj davek tudi pri meni. Že na morju sem opazila, da sem v kratkem času “pridelala” nekaj celulita … da o na splošno slabšem počutju ne govorim.

Ob vrnitvi iz morja je bil tako moj cilj vse prej kot jasen – izboljšati svoje počutje – kar pa posledično pripomore tudi k izgubi celulita …

Kako sem se tega lotila ti zaupam v nadaljevanju, še prej pa razjasnimo, kaj celulit pravzaprav je.

Zelo enostavno povedano je celulit podkožna maščoba. Lahko ga dobita oba spola, vendar je le ta mnogo bolj pogost pri ženski populaciji – odstotek žensk, ki se srečujejo s to ‘nadležno nadlogo’ je precej visok (med 80 in 90%). Najbolj dovzetna mesta za pojav so na stegnih in zadnjici. Na pojav celulita pa ima poleg življenjskega sloga določen vpliv tudi genetika (ampak … tukaj odpadejo izgovori, kot so “Popolnoma brezveze se trudim, saj imam tudi moja mami celulit”, saj podedujemo lahko zgolj nagnjenost k celulitu – če pa se ta pojavi oz. v kolikšni meri se, pa je odvisno predvsem od vsakodnevnih navad). Seveda se da, če je to tvoj cilj, kljub temu marsikaj izboljšati.

Kako se torej znebiti celulita? Na nek način sem na to vprašanje že odgovorila v prejšnjem odstavku … Ker vemo, da je celulit pravzaprav podkožna maščoba, lahko sklepamo, da se ga bomo lahko znebili samo tako, da zmanjšamo skupno količino telesne maščobe.

Ukrepi, s katerimi bo uspelo tudi tebi:

– aerobna vadba v kombinaciji z anaerobno (trening z utežmi);

– jej zdravo (izogibaj se mastni, slani hrani in predelanim živilom; zaužij čim več sadja, zelenjave, polnozrnata žita, beljakovine …);

– jej večkrat na dan po malo (približno 5 obrokov/dan);

– pij veliko vode;

– če kadiš, poskusi to čim bolj omejiti;

– cilj naj ti ne bo samo nižja telesna teža, saj nižja telesna teža ne pomeni vedno manj celulita.

In še moje mnenje glede anticelulitnih krem, vakuuma/masaž …: le te začasno zakrijejo videz celulita, vendar na dolgi rok pomaga le redna športna aktivnost, zdrava prehrana in zgoraj omenjene stvari. Na trgu ne obstaja ničesar na recept, kar bi celulit popolnoma odstranilo. Podobno kot pri hujšanju – čudežna tabletka ne obstaja.

Da ne pozabim … Zavedati se moraš, da celulit ni glavni pokazatelj, ali je nekdo v formi ali ne. Kot sem že omenila – genetika je eden izmed dejavnikov, ki ni povsem v tvojih rokah. Nekatere posameznice se prehranjujejo zelo zdravo, so redno športno aktivne, pa imajo na stegnih in zadnjici še vedno viden celulit … Zato ne bodi prestroga do sebe … sploh pri stvareh, ki so tako nepomembne!

Če povzamem moj odgovor na vprašanje kako se znebiti celulita: če si se odločila, da se ga znebiš, ker se boš potem bolje počutila, poskusi upoštevati zgornje korake in se potrudi, kolikor lahko … Če pa ga kaj ostane, ga preprosto odmisli! Obleci si kratke hlače in samozavestno zakorakaj v življenje! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja