PRIDOBIVANJE MIŠIČNE MASE (1. DEL : PREHRANA)
9 maja, 2017
Prikaži vse

KAKO ZAČETI?

Kako začeti je vprašanje, s katerim se na začetku svoje poti sooča vsak pozameznik.

Pripravila sem nekaj nasvetov, za katere sem prepričana, da vam bodo v pomoč! 🙂

  1. Najprej se morate odločiti, ali boste TELOVADILI DOMA ALI V FITNESU. V kolikor se odločite za obisk fitnesa, preverite ponudo na internetu, se pozanimajte pri prijateljih …

Kaj pa je sploh pomembno pri izbiri fitnesa?

Verjetno je vsem na prvem ali pa vsaj drugem mestu cena! Preveriti pa morate tudi, če poleg tega, da kupite karto dobite začetno uvajanje, program vadbe, kakšna je njihova dodatna ponudba (savna, vodene vadbe, parkirišče, kakšni so tuši …) …

  1. POSTAVLJANJE KRATKOROČNIH IN DOLGOROČNIH CILJEV

Veliko ljudi obupa, ker si na začetku postavijo enostavno preveč dolgoročne ter previsoke cilje … Zato je zelo pomembno, da si postavite en dolgoročen cilj in več kratkoročnih (npr. izguba 3 cm okrog pasu do naslednjega meseca). Tako boste za telovadbo veliko bolj motivirani, saj boste dosegali kratkoročne cilje, ki vas bodo vodili do končnega cilja.

  1. TRENING PARTNER

Če za obisk fitnesa ne morete zbrati dovolj poguma ali pa volje, vam bo mogoče koristilo, če se s kakšno prijateljico ali prijateljem, ki ima podobne cilje dogovorita in skupaj obiskujeta fitnes. Trening partnerji so kot neke vrste osebni trenerji; spodbujajo in motivirajo, skupaj se dogovorita za čas, ko bosta obiskala fitnes in vam svetujejo pri izvajanju vaj. Pa še brezplačni so.

  1. SESTAVA PROGRAMA TRENINGOV

Zelo pomembno je, da si vsaj za en teden naprej napišete, kdaj boste telovadili. Tako vam za telovadbo preprosto ne bo zmanjkalo časa, saj jo boste načrtovali že prej in si ostale obveznosti drugače razporedili.

Za začetnike je najbolj primeren KROŽNI TRENING: vadba, ki se odvaja hitro, največ na napravah, vključuje delo vseh večjih mišic v enem treningu, vmesni počitki pa so kratki (od 30 do 45 s). S takšnim začetnim treningom boste vaše telo (sklepe, vezi, mišice) pripravili za težje delo, ki bo sledile po nekje približno treh do štirih tednih takšnega uvodnega treniranja. V fitnesu/doma trenirajte trikrat tedensko, vsaj enkrat ali dvakrat tedensko pa si privoščite kakšen sprehod v naravi.

Če se odločite, da boste trenirali doma, izberite vaje, za katere ne potrebujete veliko pripomočkov (npr. izvajanje vaj z lastno težo).

  1. SESTAVA JEDILNIKA

Ustrezna prehrana je glavni dejavnik, ki odloča, ali nam bo uspelo doseči željene rezultate ali ne … Zavedati se morate, da je vsak posameznik drugačen, vsak potrebuje svoj jedilnik, ki bo prilagojen le njegovim telesnim značilnostim, zato univerzalnega jedilnika za fit telo NI. Obstajajo le neke smernice: zelo pomembne so beljakovine (najdemo jih v piščančjem/puranjem mesu, ribah, nemastnem svežem siru, jajčnih beljakih, beljakovinskih šejkih…); izogibati pa se ne smemo ogljikovim hidratom (riž, ovseni kosmiči, sladek krompir …) in zdravim maščobam (ribje olje, oreščki, avokado …), paziti moramo le na pravilen vnos le teh. Prav tako pa ne smemo pozabiti tudi na to, da pojemo dovolj sadja, zelenjave ter da spijemo dovolj vode (2 do 3 litre dnevno).

Pa še en NASVET: vedno imejte pri sebi beležko, v katero sproti zapisujte, kaj ste pojedli čez dan.

ZAKAJ ZAPISOVATI?

Vsaj enkrat tedensko si vzemite čas in preletite, kaj ste pojedli v prejšnjem tednu – ali ste se prehranjevali zdravo, ali ste v tem tednu dosegli kakšen cilj, ki ste si ga postavili, ali ste napredovali v moči … Če boste na katerega izmed teh vprašanj odgovorili z DA, potem ste seveda na pravi poti; če pa ste na večino odgovorili z NE, morate nujno nekaj spremeniti (preglejte prehrano in poskusite z drugačnim jedilnikom ali pa z drugačnim načrtom vadbe).

Pa še en veliiik plus rednega zapisovanja obrokov (vsaj pri meni je tako): velikokrat me to, da zapisujem, kaj pojem, odvrne od tega, da bi se pregrešila in pojedla kaj sladkega, saj mi je to pregreho enostavno pretežko zapisovati v beležko, ker vem da jo bom zelo hitro obžalovala …

Začnite s temi preprostimi koraki in videli boste, da bo vaš trud, hitro poplačan!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja