Blog

Domov / Blog / ČOKO-MALININA TORTA

ČOKO-MALININA TORTA

ČOKO-MALININA TORTA

B-O-Ž-A-N-S-K-A čoko-malinina tortica, ki jo enostavno moraš sprobati!

Vem, da sem precej bolj poznana po svojih zdravih in okusnih receptih … ampak ti zaupam eno stvar? Včasih sem v kuhinji veliko več časa namenila pripravi okusnih tortic in razmišljala celo, da bi se podala v slaščičarske vode hehe. Da ne dolgovezim – kako pripraviš tole slastno tortico poglej v nadaljevanju! Recept je prirejen po različnih receptih (zelo rada spremljam Midva kuhava); dodala pa sem tudi svoje ideje in jo ‘skombinirala’ popolnoma po svojem okusu. Idejo za čokolado, ki se razlije pa sem zasledila pri Sweetina. Ps: pripravo sem razložila res na čim bolj ‘domač način’. V kolikor ti karkoli ne bo jasno, mi brez problema napišeš in bova skupaj rešili vse dileme (potrudim pa se tudi, da pripravo tortice v kratkem posnamem)! 🙂 Priporočam ti, da dobro prebereš recept in v kolikor se boš lotila priprave dobro pogledaš, kaj moraš narediti najprej, saj se morajo nekatere stvari malo časa hladiti (npr. čokoladno kremo iz temne čokolade lahko pripraviš najprej in se šele potem lotiš vsega ostalega).

Sestavljena je iz 6-ih plasti:

  1. ČOKOLADNI BISKVIT
  2. ČOKOLADNA KREMA iz temne čokolada
  3. ČOKOLADNI BISKVIT
  4. ČOKOLADNA KREMA iz bele čokolade
  5. MALININA PLAST
  6. ČOKOLADNI BISKVIT
  7. ČOKOLADNI PRELIV

Navedene količine so primerne za pekač premera 20 cm in višine 14 cm. Obvezno pa moraš doma imeti tudi acetatno folijo. Jaz sem jo naročila TUKAJ.

ČOKOLADNI BISKVIT (recept prirejen):

Potrebuješ:

  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3/4 pecilnega praška
  • 80 ml mleka
  • 80 ml olja
  • ščep soli
  • 300 ml čokoladnega mleka

Beljake s ščepom soli stepemo v trd sneg. Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor penasto stepemo in dodamo mleko ter olje. Postopoma dodajamo presejeno moko, kakav in pecilni prašek. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg. Na spodnji del pekača damo peki papir, obod namažemo z maslom in vanj zlijemo testo. Pečemo približno 45 minut na 180 stopinjah (pazimo, da je pečeno!).

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pekača in obrnemo okrog (tudi če ima zgoraj malo ‘napihnjen klobuček’ se za to ne sekiramo :D). Pustimo ga vsaj urco ali dve, da se ohladi. Ko je biskvit ohlajen ga z dolgim nožom 2 x prerežemo, da dobimo 3 plasti. V kolikor se nam je ob peki biskvit malenkost ‘napihnil’ zgornji del odrežemo, da dobimo raven biskvit.

ČOKOLADNA KREMA – TEMNA ČOKOLADA

  • 200 g temne čokolade (vsaj 70% kakava)
  • 500 ml sladke smetane
  • 5 žlic sladkorja v prahu

Priporočam ti, da čokoladno kremo pripraviš že preden se lotiš peke torte.

Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo damo v skledico. Smetano segrejemo skoraj do vretja in z njo prelijemo čokolado. Dodamo še sladkor in dobro premešamo, da dobimo tekočo zmes brez grudic. Kremo postavimo v hladilnik za vsaj 5 ur. Ko je dobro ohlajena, jo stepemo z električnim mešalnikom.

MALININA PLAST

  • 400 g zmrznjenih malin
  • 2 žlici sladkorja v prahu (dodajamo po okusu)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 5 listov želatine

Maline in sladkor damo v kozico in kuhamo dokler se vse skupaj ne zmehča. Dobro pretlačimo. Liste želatine nekaj minut namakamo v mrzli vodi in ko se zmehčajo, jih dobro ožamemo ter vmešamo v topel pire. Premešamo, da se do konca stopijo. V pekač, v katerem smo prej pekli torto, damo peki papir in vanj vlijemo maline. Dobro ohladimo. Ko se malinina plast ohladi in strdi, obod odstranimo in jo obrežemo, da je premer malo manjši kot premer tortice.

ČOKOLADNA KREMA – BELA ČOKOLADA

  • 300 g mascarpone-ja
  • 300 ml sladke smetane
  • 200 g bele čokolade
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • želatina fix

Sladko smetano stepemo. Dodamo sladkor v prahu. Mascarpone zmešamo s stepeno sladko smetano, dodamo malenkost ohlajeno belo čokolado in hitro dobro premešamo. Na koncu vmešamo še vrečko želatine fix.

ČOKOLADNI PRELIV 

  • 200 g mlečne čokolade (jaz sem uporabila 100 g navadne in 100 g z lešniki)
  • 350 ml sladke smetane

Čokoladni preliv pripravimo tik preden postrežemo torto. Odstranimo obod torte in jo zavijemo v acetatno folijo (za okras lahko dodamo še pentljo). Acetatna folija mora biti malo višja, da bomo na zadnjo plast biskvita lahko vlili čokoladni preliv.

Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in ji dodamo 200 g mlečne čokolade. Dobro premešamo, da dobimo tekočo zmes brez grudic. Pustimo, da se malo ohladi, a ne preveč, da se ne strdi. Ko je čokolada malo ohlajena, jo prelijemo čez biskvit. Po želji dodamo še sveže maline in naribano čokolado.

SESTAVLJANJE TORTE:

V skledici zmešamo 300 ml čokoladnega mleka, 100 ml vode in po želji lahko dodamo še malo ruma. Prvo plast biskvita razporedimo na podlago, na kateri bo stala tortica. V obod od tortnega pekača razporedimo acetatno folijo in to skupaj damo okrog prvega dela biskvita – priporočam ti, da tortico sestavljaš v ‘pekaču’, saj bo tako veliko lažje. Prvi del biskvita dobro namočimo s pripravljeno čokoladno mešanico. Na to damo čokoladno kremo. Malo počakamo, da se ohladi in strdi. Drugi del biskvita zopet dobro namočimo in ga položimo na čokoladno kremo iz temne čokolade. Na biskvit damo polovico kreme iz bele čokolade, nanjo položimo malinino plast in dodamo še drugo polovico iz bele čokolade. Počakamo vsaj 20 minut, da se vse skupaj strdi in ohladi. Nazadnje dobro namočimo še zadnjo plast biskvita in jo položimo na plast iz bele čokolade.

Tik preden tortico postrežemo, jo prelijemo s prelivom. Na koncu pa mora vse skupaj izgledati nekako TAKOLE.

Pa dobeeer tek!

Komentarji

  1. Nina Bencik pravi:

    Kje se dobi tale folija za cez?

    • Patricia Pangeršič pravi:

      Hej! 🙂
      Dobro preberi recept – pred podnaslovom ČOKOLADNI BISKVIT je zapisano in klikneš na besedo TUKAJ in te preusmeri 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Prijavi se!

Prijavi se na naše novice in bodi
prva obveščena o vseh novostih
in aktualnih programih!